Rettssikkerhet og rettssikkerhet fru BlomFra barnsben av har jeg alltid fått vite at penger skal brukes mest mulig fornuftig. Dette gjelder selvfølgelig offentlige penger i større grad enn andre penger. I dag ser vi imidlertid en omfattende offentlig sløsing med det mål for øyet å skinne i det internasjonale lys!

Nylig ble det hevdet at domstolene ligger med brukken rygg og ikke har penger til porto en gang. De ansatte er overarbeidet og vi er vitne til en fortvilelse over at arbeidsmengden bare øker med strafferabatt som resultat.

Dette er jo stikk i strid med vårt inntrykk av rettsvesenet. Det vi ser er en gjeng dresskledde som bruker penger som fulle sjømenn. Etterforskning kan foregår over år ofte uten resultat eller forholdsmessighet. Rettsakene trekkes ut i det kjedsommelige mens pengene bare fosser ut av statskassa. Advokatene boltrer seg i spissfindigheter og bagateller for å tåkelegge enhver sak mens de fakturerer med gaffel. Alt bare for at vi skal fremstå som en av de fagreste rettsstatene i verden.

Det heter seg at: Vi bor jo i en rettstat og alle har rett på det beste forsvar?

Ja det er jeg helt enig i, men at det ikke er trukket opp noen grenser for hvor langt man skal kunne trekke det hele er besynderlig.

Hva har for eksempel denne terroristen kostet samfunnet? En milliard eller to milliarder eller mer? Og hvor mange hundre millioner skal denne terroristen koste oss fremover.

Jeg tør påstå at rettsaken mot terroristen kunne vært gjort på en halvtime med nøyaktig det samme resultatet. Hvor mange millioner eller kanskje hundre millioner ville vi da spart. Selv om dette bare er en sak ser vi som står utenfor det samme i sak etter sak. Meningsløst lange rettsaker med meningsløst mange advokater som driver med meningsløst lange tirader i rettssikkerhetens navn. Som om rettssikkerhet er ensbetydende med pengebruk, konflikteskalering og gnikking. Rettsikkerhet betyr at vi skal komme frem til et riktig resultat så raskt og effektivt som mulig. Det er rettferdig for den siktede og for de som betaler. Ja til og med domstolene som endelig får tid nok.

Tenk om vi kan snu litt på problemstillingen og se litt større på begrepet rettstaten?

- Hva om vi bruker disse midlene på en annen måte, ikke bare sløsingen rundt terroristen, men all rettslig sløsing! For det kan vi!

- Hva om vi blåser i å fremstå som snilleste gutt i klassen bare for at andre skal beundre oss. For det kan vi!

- Hva om vi kan redde hundrevis av liv for pengene terroristen koster oss? For det kan vi!

- Hva om hundrevis av eldre får flere gode år, en lykkelig slutt og en verdig død for de samme pengene? For det kan vi!

- Hva om vi trakk alle fattige barn ut av fattigdom med disse pengene? For det kan vi!

- Hva om vi ga noen tusen ungdommer en bedre start med disse pengene? For det kan vi!

- Hva om  . . .

Rettssikkerhet og rettssikkerhet fru Blom!

Vi kjenner ikke rettsvesenet igjen lenger. De tillates å leve i sin egen rare lille verden der alt er lov bare det skjer i "rettssikkerhetens" navn. Vel - ved å rigge en ordentlig rettsstat med en ordentlig rettssikkerhet vil vi redde domstolene samtidig som vi sparer hundrevis av millioner som kan brukes godt.

Vi vil ikke ha en rettsstat som gir strafferabatt fordi domstolene ligger nede samtidig som resten av systemet sløser, forlanger og tåkelegger enkle saker.

Så hva venter vi på?

Våkn opp!  ;-( 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits